Post Jobs

Best 101 Stock Market Interview Questions and Answers

Top 21 Stock Market Interview Questions and Answers

Stock Market Interview. What do know about Stock Market Interview Questions and Answers: I Will Tell You The Truth About Stock Market Interview Questions In The Next 60 Seconds

Stock Market Interview Questions

When it is all about your career opportunities in the banking sector, there are many people like freshers, and experienced professionals across the globe prefer to become a banker.  Getting a job in the banking sector is not that easy, it requires right academic qualifications, aptitude, sincerity, responsibility and dedication, and as well experience if you are not applying for the entry-level position.  A job in banking services acquires many Stock Market interview questions and answers to clear the interview panel.

Stock Market Interview Questions & Answers

Each country has Stock Market which may be regional, national or international level. The finance and banking industry attempt a range of entrance for graduates from various academic regulations such as corporate banking, Stock Market Interview, Customer relationship management, researchers or tax analysts, analyst etc. The job position you choose depends on your primary qualification, previous experience if any. So, here are some best banking interview questions and answers that will help you to clear the banking interview quickly:

Top 21 Stock Market Interview Questions and Answers are:

Question 1: Brief me about yourself?

Answer: It is the first fundamental question that every interviewer asks a candidate to start the conversation and know about the person. So, always be positive and introduce yourself starting with your name, qualification and all the other required information that is important for an interviewer to know.  Just complete it within 2 minutes so that it should not be extended as a boring conversation.

Question 2:  Why do you want to join the Stock Market sector?

Answer:  In this question, be logical and answer it by telling why banking sectors have influenced people with all the facts and figures, ready as to why the banking sector is the fastest-growing sector. Do not start by telling that you want to have a stable career or some personal view.  Just make it well versed which can form a correct opinion of your answer.

Stock Market Interview Question 3: What are the types of accounts in a bank?

Answer:  Be straight forward and start your answer by telling the information which can match the question asked by an Interviewer.  The types of accounts in Stock Market are:

  • Checking Account:  You can access the account as saving account but, unlike saving account, you cannot earn interest on this account. The benefit of opening a checking account in a bank is there is no limit for withdrawal.
  • Money Market Account:  This account gives both the benefit of savings account and checking accounts.  You can withdraw the amount and yet you can earn higher interest on it.  This type of account can be opened with a minimum balance.
  • Certificate of Deposit Account (CD):  By the opening of such account you have to deposit your money for the fixed period like five years or seven years, and you will earn the interest on it. The rate of interest will be decided by the bank, and you cannot withdraw the funds until the fixed period expires.
  • Saving Account:  You can save your money in such account and also earn interest on it.  The number of withdrawal is limited and need to maintain the minimum amount balance in the account to remain active.

Stock Market Interview Question  4: What are the necessary documents a person requires to open an account in a bank?

Answer: As per the RBI advised Stock Market to follow the Know Your Customer (KYC) guidelines where the bank obtains some personal information of the account holder.  The primary document that is needed to open an account are photographs, proof of identity proof like Aadhar card or Pan Card etc., and address proof as well.

 Stock Market Interview Question 5:  What are the types of Stock Market?

Answer: The types of Stock Market are:

  • Retail or Consuming Bank: – It is small to the midsize branch that directly deals with consumer’s transaction rather than corporate or other Stock Market.
  • Corporate or business banking: – Corporate banking deals with cash management, underwriting, financing and issuing of stocks and bonds.
  • Non- traditional Options: – There are many non-Stock Market entities that offer financial services like that of the bank. The entities include credit card companies, credit card report agencies and credit card issuers.
  • Securities and Investment Banking: – Investment banking manages portfolios of financial assets, commodity and currency, corporate finance, fixed income, debt and equity writing etc.

Stock Market Question 6:  What is the annual percentage rate (APR)?

Answer:  APR is known as the Annual percentage rate. It is a charge or interest that the bank imposes on their customers for using their services like loans, credit cards etc.  The interest is calculated annually.

Stock Market Question 7:  What is Amortization and negative amortization?

Answer:  Amortization refers to the repayment of the loan by instalment to cover principal amount with interest whereas, negative amortization is when the repayment of the loan is less than the loans accumulated interest, then negative amortization takes places.

Stock Market Interview Question 8:  What is the debt to income ratio?

Answer:  Debt to income ratio is calculated by dividing a loan applicant’s total debt payment by his gross income.

Stock Market Interview Question 9: What is loan grading?

Answer:  Loan grading is the classification of the loan based on various risks and parameters like repayment risk, borrowers credit history etc.  The system places a loan on one to six categories, based on the stability and risk associated with the loan.

Stock Market Interview Question 10: What do you mean by Co-Maker?

Answer:  A person who signs a note to guarantee the payment of the loan on behalf of the main loan applicant’s is known as Co-maker or signer.

Stock Market Interview Question 11: What is the line of credit?

Answer:  Line of credit is an agreement between the bank and a borrower, to provide a certain amount of loans on borrower’s demand. The borrower can withdraw the amount at any moment and pay the interest only on the amount withdraw.

Stock Market Interview Question 12:  How Stock Market earn a profit?

Answer:  The bank earns profit in various ways:

  • Accepting deposit
  • Banking Value chain
  • Interest spread
  • Providing funds to borrowers on interest
  • Additional charges on services like checking account maintenance, online bill payment etc.

Stock Market Interview Question 13: What is the payroll card?

Answer:  Payroll cards are types of smart cards issued by Stock Market to facilitate salary payments between employer and employees.  Through payroll card, the employer can load salary payments onto an employee’s smart card, and employee can withdraw the salary even though if he or she doesn’t have an account in the bank.

Stock Market Interview Question 14: What is the card-based payment?

Answer:  There are two types of card payments:

  • Credit Card Payment
  • Debit Card Payment
  • Stock Market 

Stock Market Interview Question 15:  What is a Payday loan?

Answer: A Payday loan refers to a small amount and a short term loan available at the high-interest rate.

Stock Market Interview Question 16: What is a charge off?

Answer: Charge off is a declaration by a lender to a borrower for non- payment of the remaining amount when borrower badly falls into debt. The unpaid amount is settled as a bad debt.

More related questions for Stock Market Interview:

Stock Market Interview Question 17: What are the different types of loans offered by Stock Marke?

Stock Market Interview Question 18:  What are the different types of fixed deposit?

Stock Market Interview Question 19: What is a home equity loan?

Stock Market Interview

Stock Market Interview Question 20:  What is the interbank deposit?

Stock Market Interview Question 21:  What are the non-performing assets of the company?

So, these are the question and answer that can easily help you to clear the interview panel and get the job position in the banking sector.  You can also surf for more questions through Google that can lend you as a helping hand.

 

 

Someone much wiser than me once said that if you don’t know where you’re going, any path will get you there. This couldn’t be truer than when it comes to investing. And often it will be a lot more dangerous. So there’s never a bad time to become wiser about your investing process. If you learn something today that you didn’t know yesterday, it will help you tomorrow.

Of course, you have to understand that investment risks cannot be eliminated, but they can be understood and managed to some degree. If you start the process by knowing the answers to the six questions that follow, your risks should be greatly reduced.

1. What investment do you want to buy?

Whether you’re interested in stocks, mutual funds, exchange traded funds or other investment, what you buy is really up to you (and not the focus of this particular article). Whatever your process of selection, I assume you have found something you feel good about for the right reasons. My team and I certainly have a very clear process for selecting the investments we choose for our clients, and you should too.

2. Is now a good time to buy it?

This is a tougher one to answer. It will likely depend on several issues: Is the overall market positive or negative? Is the sector or asset class you are looking at positive or negative? Is the price attractive? Based on what criteria? The list of considerations may seem daunting, but all of these questions are important to understand before investing.

3. How much of it should you buy?

This has proven to be the most misunderstood question that we’ve come across over time, and I’ll provide a more detailed answer in a moment.

4. What do you do with it if it’s a winner?

Do you have a specific plan of keeping it or selling it at some point? Successful investors have this determined before they buy.

5. What do you do with it if it’s a loser?

Not all good ideas work out as planned. You need to know at what point you will dump a loser, and you need to know that price point before you buy it. Otherwise, all of this becomes a guessing game.

6. What do you do with it if it’s simply a laggard?

This is something that most people we’ve had this discussion with have never thought about. If your dollars are just sitting there in a lagging investment, are there other investments that would be more productive or have more potential? Again, having a process to determine this in the beginning will result in better investment outcomes.

You have taken 1% risk to buy the stock, and it represents $40,000 of value, or 8.0% of your portfolio. Does that seem like too high of a percentage? Why? You have clearly defined the amount you are willing to risk, and logical math does the work. There is nothing arbitrary here.

If the price falls to $35, you sell it. It’s a loser.

If the price moves up to $50, things are looking good. You could sell it or simply move up your stop loss price up to $45, which will now represent your 1% risk factor for this specific investment that you had to start with.

You can keep doing this if the stock continues to increase in price. Or you could sell some of it or all of it, take your profits and move on to the next idea.

You now have the answers to all six of the questions asked. What, when, how much, as well as what to do if it’s a winner, loser, or laggard.

Isn’t it nice to have the answers before the question is asked? Of course it is!

This process gives you answers and should also give you better investment results without the worry of not knowing what you don’t know.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.